Project: Speeltoestellen in Polen

Slagwerkgroep BAM is afgereisd naar Polen om daar een speeltuin aan te leggen bij een kindertehuis.

Slagwerkgroep BAM is in mei 2011 voor het eerst gevraagd mee te gaan naar Kozmin Wielkopolski. De slagwerkgroep bestond toen net een jaar. In Made was er toen al 20 jaar een stedenband met het Poolse dorpje. De slagwerkgroep reisde in 2011 in een touringcar mee om daar een weekend op te treden. De reis bestaat niet alleen uit optreden op het festival (wat daar dan een weekend plaatsvindt), maar ook uit bezoeken aan scholen, gemeentehuizen en kindertehuizen.

In 2012 besloot de slagwerkgroep om dat jaar weer mee te gaan. Dat jaar bezochten we een kindertehuis voor lichamelijk en verstandelijk gehandicapten. We gaven daar een optreden aan de kinderen samen met de andere bands. Later op de middag kregen we een rondleiding van de directrice en kregen bijna iedere kamer van het immens grote tehuis te zien. Uit verveling keken we uit het raam, waar we neerkeken op het speelterrein van de kinderen. Dat bestond uit één klimtoren die letterlijk op instorten stond. De voorzitter van BAM werkte toentertijd bij een terreininrichting-bedrijf en kon niet geloven dat de kinderen daarmee moesten spelen. Direct ontstond het idee om het tehuis te helpen.

De voorzitter informeerden het bedrijf waar hij werkte en deze wilde wel wat speeltoestellen schenken. Het waren wel gebruikte toestellen, maar deze waren nog in goede staat. Na de zomervakantie van 2012 kwamen de toestellen beschikbaar. Daarna konden we in een leegstaande kas, de eerste reparaties uitvoeren. Speeltoestellen werden uit elkaar gehaald en bepaalde onderdelen vervangen. Later werd er een nieuw laagje verf aangebracht door de vriendinnen van onze bandleden. Veel bedrijven hebben wij bereidt gevonden om te sponsoren en iedereen heeft een steentje bijgedragen aan het project. Het is immers voor een goed doel.

De reis

Op woensdag 22 mei 2013 vertrokken 4 bandleden naar het Poolse dorpje genaamd Borz?ciczki. Wij vertrokken in een personenwagen en gingen alvast inventariseren wat de stand van zaken daar was. We wilden weten of ons idee via contact over de mail wel goed was overgekomen. Het Poolse niveau van Engels is niet altijd even optimaal voor een goede communicatie. Aangekomen bij het tehuis werden we hartelijk ontvangen en er was een tolk geregeld. Na het laten zien van de bouwtekeningen en na veel overleg, waren de directrices overtuigd van het professioneel neerzetten van de toestellen. De voorzitter had immers al jaren ervaring.

De volgende dag begonnen we in de morgen met het uitzetten van de gaten. We kregen wat Poolse mannen ter beschikking voor het graven ervan. Ondanks dat er veel gaten gegraven moesten worden en dan nog 80 cm diep, hadden die Poolse mannen dat snel gedaan. Het was wachten op de speeltoestellen. Die kwamen met een VW Transporter en een tandemmasser van Van Dongen Events mee. Na een pauze van 2 uur kwam Ramon van Dongen met zijn bus het terrein oprijden. Vlug de toestellen in elkaar gezet en tegen een uur of 4 begonnen we met cement maken. Dat gebeurde natuurlijk gewoon met een schep en een kruiwagen. Om 7 uur in de avond waren alle gaten dichtgestort en we waren klaar. Moe, maar voldaan. ‘s Avonds hadden we wel wat halve liters Tyskie verdient. In totaal hebben we een speelterrein aangelegd van: 3 wipkippen, 2 glijbanen, 2 grote wippen, een telraam en een basketbalring.

Vrijdag konden de laatste klusjes afmaken en op die dag kwam ook de rest van de bandjes en bandleden van BAM met de touringcar aan. ‘s Avonds konden we wat ontspannen.

Zaterdag gingen we met alle kappellen terug om alles feestelijk te openen. Het kindertehuis had die dag een familiedag georganiseerd. De kinderen hadden acts ingestudeerd en na wat rituelen konden we de speeltuin openen. Met veel genoegen werd er toegekeken hoe de kinderen aan het spelen waren op hun nieuwe speeltoestellen. Daarna werd er nog ge-bbq’t en daarmee was de dag en het project meer dan geslaagd.

 

 

Een optreden van BAM boeken?

We komen graag spelen op uw evenement! Voor boekingen:

Neem contact met ons op!